Wiedza o tym, kiedy zbierać buraki, wymaga odrobiny doświadczenia w zakresie uprawy i zrozumienia planowanego wykorzystania buraków. Zbiór buraków jest możliwy już po 45 dniach od posadzenia nasion niektórych odmian. Niektórzy mówią, że im mniejsze buraki, tym bardziej smakowite, podczas gdy inni pozwalają im osiągnąć średni rozmiar przed zbiorem.

Informacje dotyczące zbioru buraków

Częścią zbioru buraków jest również zebranie liści do wykorzystania w różnych przedsięwzięciach kulinarnych. Atrakcyjne liście są pełne składników odżywczych i mogą być spożywane na surowo, gotowane lub używane jako dekoracja. Przy zbiorze buraków częścią planu może być produkcja soku.

Rozkład czasowy zbioru buraków będzie zależał od tego, kiedy buraki zostały posadzone, od temperatury, w której rosną oraz od tego, czego oczekujesz od swojej uprawy. Buraki najlepiej uprawiać w chłodnych porach roku, na wiosnę i jesienią w większości obszarów.

Jak zbierać buraki?

W zależności od gleby i ostatnich opadów deszczu, można podlewać uprawy buraków na dzień lub dwa przed ich zebraniem, aby łatwiej się ześlizgiwały z gleby. Jest to szczególnie ważne, gdy buraki są zbierane ręcznie. Aby zebrać je ręcznie, należy mocno chwycić obszar, na którym liście stykają się z korzeniem buraka, a następnie mocno i równomiernie pociągnąć, aż korzeń buraka wyjdzie z ziemi.

Kopanie jest alternatywnym sposobem zbierania buraków. Należy ostrożnie kopać wokół i pod rosnącymi burakami, uważając, aby nie przecinać ich, a następnie podnieść je z ziemi.

Po zebraniu buraków, umyj je, jeśli wkrótce zostaną użyte. Jeśli buraki będą przechowywane przez dłuższy czas, należy umieścić je w suchym, zacienionym miejscu, aż do wyschnięcia znajdującej się na nich ziemi, a następnie delikatnie zmyć wyschniętą glebę. Umyj buraki tuż przed użyciem.

Zieleń buraczana może być ostrożnie i pojedynczo obcinana z wierzchołków, gdy korzenie są jeszcze w ziemi, lub może być obcinana w pęczku po zebraniu buraków.

Należy mieć plan zbioru buraków, ponieważ zielenina buraczana przetrwa tylko kilka dni, gdy będzie schłodzona, a korzenie buraków tylko kilka tygodni, chyba że będą przechowywane w piasku lub trocinach w chłodnym miejscu, takim jak piwnica. Przy zbiorze buraków należy starać się jeść je na świeżo, aby uzyskać jak najlepszy smak i najwyższą wartość odżywczą.